Student TV crew interviews Telegraph Museum development team

Taking part in BBC News School Report, a national annual takeover event, three students from years 7 and 9 of Penzance school Mounts Bay Academy visited recently to get the lowdown on our ‘Developing for the Future’ project.

The young production team consisted of Freyja, Year 9, producer and boom operator; Emma, Year 7, presenter; and Oscar, Year 7, presenter.

The students were the first members of the public to get behind the scenes of the new archive and Clore Learning Space, due to open later this year.

The students donned hard hats to interview Development Project Manager, Henrietta Boex, and Chris Williams, Project Manager with construction company Midas, on site.

“Although we spent a lot of time talking to people about design before construction began, the students from Mounts Bay Academy are the very first members of the public to have actually been inside the new archive and Clore Learning Space. They were a very professional and well prepared production team and asked some searching questions. We hope these young reporters will come back and follow up on their story once the building is fully open.” – Henrietta Boex, Development Project Manager.

Students Emma and Oscar with Project Manager Henrietta pictured inside the new archive facility alongside the brand new roller racking

Year 7 students Emma and Oscar interview Development Project Manager Henrietta alongside the new roller racking in the new archive facility.

This is not the first time the academy has taken part in the takeover project; last year a different group of students’ work featured in BBC School Report’s ‘Best of 2012’ highlights film. The project, which is now in its seventh year, aims to give UK students aged 11-16 the chance to make their own news reports for a real audience.

The Porthcurno report and other films produced by the students can be viewed on the Mounts Bay Academy website where you can also leave feedback for the students: http://mounts-bay.cornwall.sch.uk/

We hope the students of Mounts Bay Academy will return to inspect the site and its new facilities once the building is completed.

Advertisements

Latest photos from site

The new archive and Clore Learning Space is evolving at a rapid pace, and a recent site tour on a cold but bright day revealed the light and airy nature of the new space. With rows and rows of roller racking now in place, the archive appears hungry for the many thousands of documents, photographs and objects that will soon be at home here. With around 27 trades people currently on site, the building is already buzzing with activity and museum staff and volunteers can begin to get a sense of how the building will perform for visiting schools, community groups and researchers.

A behind-the-scenes event is currently being planned to coincide with national Heritage Open Weekend in September. Details of that event will appear on this blog as soon as they are available.

Got a question about the project? Here’s how to get in touch:
Media enquiries: Rachel Webster, Communications Officer
T: 01736 811915 E: rachel.webster@porthcurno.org.uk

Project enquiries: Henrietta Boex, Development Project Manager
T: 01736 810966 E: henrietta.boex@porthcurno.org.uk

Image

Looking back towards the main museum building, Eastern House. Photographed 14 March 2013.

Roller racking in the new archive space

Our Collections Team has been working for several months to prepare thousands of documents, photographs and objects for relocation. This space will be handed over to them in the coming months.

Search room and digitisation suite

The search room is where visiting family historians and academic researchers will be able to access archive documents. The space is also expected to be used frequently by the Local History Group.

Linking glass-fronted corridor from search room to Clore Learning Space

This linking area connects the search room and archive facilities to the Clore Learning Space. With one side of the building tucked into the landscape, the glass front makes the most of Porthcurno’s beautiful natural light.

The Clore Learning Space with v-shape roof and high-level windows

The flexible new learning space is filled with natural light, thanks to windows on both sides. The beautiful, heavy wooden beams of the distinctive V-shaped roof add warmth.

 

V-shape roof as viewed from main museum building with sea view in background

Stood outside the existing archive in Eastern House, looking down towards the new building. The distinctive roof design echoes the natural landscape of Porthcurno valley.